Allt fler barn drabbas av ”paddnacke”

Fler och fler barn får tillgång till en surfplatta att spela spel och göra andra aktiviteter på. Visst kan surfplattan vara bra och utvecklande. Men den kan också vara skadlig för hälsan. Många barn drabbas av så kallad ”paddnacke”.

3828700-serious-3-years-old-girl-with-tablet-isolated-over-white

Att låta barnen få välja själva ibland kan vara bra för deras utveckling och för att de ska få känna sig delaktiga i sina egna liv. Men ibland är det faktiskt nödvändigt att man som förälder säger till, speciellt när det gäller barnens hälsa. Något som det rapporerats om mycket de senaste åren och som många kanske inte tror kan vara farligt, är när barnen sitter mycket med mobiltelefoner och surfplattor och får så kallade ”paddnackar”. Det som skapar den här åkomman, som kan vara väldigt smärtsam och jobbig, är att nacken böjs maximalt när vi sitter med plattan i knäet. Detta är ansträngande för nackens muskulatur. Barn har extra lätt att få åkomman eftersom att de inte tänker på att känna efter när de håller på med något spännande på surfplattan. För att undvika att ens barn drabbas av paddnacke, finns en del saker man kan tänka på.

”Försök minska ned användningstiden och se till att ditt barn tar många pauser där han eller hon rör på sig. Det är generellt bättre att sitta flera korta stunder under en dag än en enda sammanhängande längre stund.” Läs mer.

Man bör även se till att barnet hittar andra aktiviteter som den kan göra istället. Bara för att barnet har tråkigt någon gång, behöver man inte ta till surfplattan direkt. Att ha tråkigt ibland kan faktiskt vara utvecklande. Börjar barnet få ont i axlarna av att sitta med sin surfplatta, är det dags att stänga av och eventuellt massera axlarna lite. När man befinner sig någon annanstans en hemma, till exempel på stranden, behöver inte surfplattan hänga med.