Slut på tjafset kring matbordet

Är du trött på det eviga gnället som infinner sig varje vardag runt kl. 18? Som småbarnsförälder vet du precis vad tjafset handlar om. Maten. Hur ska det vara så svårt att laga mat som är inspirerande och trevlig för barnen att äta? Här kommer vi med tips som underlättar dig i vardagen och som gör livet kring matbordet till en fröjd. 

Livet kring matbordet är fullt av jobb, hämtning, lämning. Lägg till vacklande energidepåer, dåliga dagar och lätta förkylningar som inte verkar vilja gå över. Det är inte lätt att få ihop en inspirerande måltid när man helt enkelt inte orkar komma på vad man ska laga. Plötsligt står du kanske där och undrar vad det ens är för rätt du står och lagar?… Visst kan det vara kul med improvisation, men bara när andan faller på. Allt som oftast blir det kanske katastrof istället? Det hetaste tipset blir därför att testa Linas matkasse som har välplanerade middagar för hela familjen.

Planerat betyder förutsägbart

Det ditt barn eventuellt protesterar mot är ju det faktum att du själv inte har någon kontroll över vad du lagar jämt. Barn är mycket rutinbundna varelser som vill veta vad det ska bli till mat och sedan inte får några otrevliga överraskningar. Här följer därför i samma anda några ytterligare tips:

  • Har du möjlighet – inkludera barnen i matlagningen så de är med i hela processen. Då blir det inte överraskningar, utan de känner sig själva delaktiga.
  • Låt dem vara med även i planeringen av veckomenyn.
  • Ät alltid tillsammans.
  • Ät samma sak!
  • Straffa inte om barnet inte äter.

Kom ihåg att de allra flesta småbarnsfamiljer kan känna igen sig i att det är krångel och bråk vid middagsbordet. Så pass att det till och med finns teaterföreställningar i detta tema! Kanske något att fundera på att se, för att ni ska kunna prata om problemet där hemma? Ofta beror det på tidsbristen och på att samtliga medlemmar i familjen är trötta. Här kan du läsa lite fler tips på hur du kan göra om det skulle vara så att ditt barn matvägrade i perioder.