Väck barnens nyfikenhet med säkra leksaker

Väck barnens nyfikenhet med säkra leksaker

Barn är av sin natur enormt nyfikna och älskar att utforska sin omvärld. Det startar redan i vaggan och fortsätter förhoppningsvis genom hela livet. Utan denna fantastiska nyfikenhet hade människan varken uppfunnit hjulet eller hamnat på månen. Upptäckarlusten är med andra ord något riktigt positivt.

Som vuxen kan du stimulera barnens nyfikenhet med olika lekar och leksaker. Beroende på vilken ålder de är i kan du skaffa gosedjur, spel och roliga föremål, för att inte tala om kritor, pusselböcker och vattenpistoler. Går de i skolan kan du också ge dem användbara saker som anteckningsblock, väskor och pennor med roliga motiv och lekfulla teman. Det finns ett stort utbud online och här kan du köpa leksaker på nätet enkelt och smidigt. Tänk dock på att det du köper ska vara säkert och anpassat efter ålder.

Kolla säkerheten

Nyfikenhet är en viktig del av barns utveckling och något som bör uppmuntras. När barn undersöker sina omgivningar är det med alla sinnen: de tittar, lyssnar, smakar, känner och och luktar. Det spelar ingen roll om det är något fint eller något äckligt – är barnen små ska allt in i munnen och det är här som den främsta faran ligger. Tyvärr händer det att barn kvävs av små delar som de sätter i halsen eller får allergiska reaktioner av ämnen de inte tål. Det här kräver stor uppmärksamhet enligt Konsumentverket som gör regelbundna stickprov men också uppmanar föräldrar att testa leksaker de köpt, exempelvis genom att dra och slita i dem.

Ibland händer det att specifika leksaker återkallas då det visat sig att de innehåller något giftigt eller har limmade delar som lossnar vid användning. Som förälder kan du hjälpa till genom att hålla ett öga på det barnen leker med. Med åldern lär sig barn att det finns faror med att sätta i sig vissa föremål men när de är riktigt små har de ingen som helst känsla för detta.

Tips på vad du ska undersöka

Förutom storleken på leksaken är det också viktigt att hålla utkik efter dess kvalitet och tillverkningsmetoder. Genom att läsa innehållsförteckningen, undersöka leksaken och se vilken ålder den rekommenderas för kan du försäkra dig om att den passar ditt barn. Andra saker att vara uppmärksam på är:

  • Små, lösa delar – till exempel spelbrickor eller accessoarer till dockor
  • Fasta smådelar – isydda knappar, limmade hjul
  • Material – är ditt barn allergiskt mot något?
  • Kemikalier – vissa leksaker är behandlade med giftiga ämnen

Tänk också på hur leksakerna är förpackade. Även om själva föremålet du köpt är säkert för barnen kan förpackningen innehålla lösa delar som exempelvis isoleringsmaterial, löstagbara handtag eller små påsar med konserveringsämnen. Att handla online är oerhört tidsbesparande och du får tillgång till ett enormt utbud, men gör alltid en extra inspektion när du får hem varorna. I leksakernas beskrivningar står det nästan alltid vad de är gjorda av och om de rekommenderas från och med en specifik ålder. Till syvende och sist är det dock du som är vuxen som kan se till att barnens leksaker bara för med sig skratt och glädje.