Skaffa en säker swimmingpool för hela familjen

Att simma, leka, skratta och plaska runt i en pool är bland det roligaste en familj med småbarn kan göra. Det ger timmar av nöje men också mycket motion och styrka. Simning är en av de bästa träningsformerna och passar alla åldrar. Men hur säkert är det egentligen?

Om du går i tankarna att skaffa en pool till uteplatsen är det kanske just säkerheten som får dig att tveka. Trots allt sker det ju drunkningsolyckor i Sverige varje år även om siffrorna har sjunkit markant under de senaste 50 åren. Sanningen är dock att dessa olyckor hade kunnat förhindras i de allra flesta fallen och här får du några värdefulla tips om hur du kan göra din pool en källa till enbart nytta och glädje.

Kunskap och uppsikt

Little,Girl,Deftly,Swim,Underwater,In,PoolEn av de vanligaste anledningarna till att människor drunknar är att de överskattar sin simkunnighet och ger sig ut på simturer som de inte klarar av. I många fall har det skett alkoholkonsumtion eller väderförhållandena har varit ogynnsamma och lett till starka strömmar eller höga vågor. När det kommer till simbassänger sker olyckor snarare då barn badat utan en vuxens uppsikt. Det är viktigt att både du och dina barn har goda simkunskaper men också att det hela tiden finns möjlighet att ta tag i den som behöver hjälp. Barnen måste också lära sig att aldrig springa runt poolkanten eller att knuffa i varandra. Med rätt tillbehör kan du trygga barnens tid i poolen, exempelvis

  • badringar
  • simdynor
  • armpuffar
  • nudlar
  • flytbaddräkter
  • simkragar

Ingen av de här tillbehören garanterar att de förhindrar drunkning men däremot ger de stöd och kan hjälpa den som är i nöd att vinna tid. Den gyllene regeln är alltid ha uppsikt över de badande barnen och gärna att införskaffa kunskaper i livräddning. Det är dessutom en värdefull kunskap att ha genom hela livet med eller utan pool.

Trygga poolen och poolområdet

Även poolen och området omkring den kan säkras på flera sätt. Det finns föreskrifter från Boverket för alla som har pool att skaffa bra poolskydd och att omge poolen med staket med låsbar grind som barn eller djur inte kan klättra över. Det är också klokt att installera flera badstegar och räcken utmed kanterna som gör det lätt att ta sig upp var den badande än befinner sig i poolen.

Välj rätt pool

Happy,Little,Girl,Playing,With,Colorful,Inflatable,Ring,In,OutdoorVilken sorts pool du ska välja beror dels på vilket utrymme du har, dels vad du vill få ut av den. En terasspool eller badtunna är skön att sitta i men låter dig inte simma, medan en simbassäng kräver mer plats. Har du en besvärlig terräng i trädgården, exempelvis att den inte är helt plan, är en gjuten pool ett utmärkt alternativ då den kan skräddarsys efter dina behov och förutsättningar. Ett färdigt poolpaket med en thermopool ger dig en lyxig och lättmonterad badplats som är stabil och sparar på energi. Du kan också bygga en egen swimmingpool genom att beställa allt du behöver för en snygg och hållbar bassäng. Idag finns det också många roliga och vackra designer i granna färger eller mosaiker som gör badupplevelsen extra härlig för små som stora.