Dyra livet som småbarnsförälder

Att vara småbarnsförälder är inte alltid bara en dans på rosor. Som nybliven förälder kan det kanske komma som en chock hur stor kostnad det innebär att ha barn då man ständigt behöver köpa nya saker i takt med att barnen växer. En lösning för att underlätta den första tiden kan vara att ta ett lån.

Det är vanligt som nybliven förälder att känna sig ordentligt stressad av den nya tillvaron och pressen över alla saker barnen ska ha. Från det att barnet föds behövs det nya kläder som endast passar i några månader, nya möbler som blir för små på något år, leksaker som inte är roliga mer än en liten stund och barnvagnar som kostar skjortan. Ett barn kostar från det att det föds tills den är 19 år cirka 1,4 miljoner kronor vilket kanske inte alla nyblivna föräldrar har tänkt på eller har förutsättningarna för. Detta kan innebära en enorm press för föräldrar som till exempel kan få det tufft att betala hyran och köpa mat. Detta i sin tur kan leda till onödiga ansträngningar i förhållande och hemmiljö.

Ekonomitänk med barn

Barn leker med en leksaksdesigner på golvet i barnrummet.Det finns några saker man kan göra för att minska stressen som småbarnsförälder. Att låna pengar kan vara till en stor hjälp för att få livet med ett nytt barn att gå runt. Framförallt i början när vagn, säng och oändligt antal blöjor ska köpas. Det är dock några saker som är viktiga att tänka på när man ska låna pengar:

  • Se till att du har full koll på villkoren innan du tecknar ett lån
  • Se till att det finns en återbetalningsplan att följa
  • Se till att du vet vad för kostnader som kommer med lånet, så som uppläggningskostnader, aviavgifter och räntor

Tänk också på att man kan köpa saker begagnat för att minska på kostnaderna. Barnkläder är oftast dyrt att köpa nytt och används endast några gånger. Detta går att fynda billig på till exempel loppmarknader och olika hemsidor som säljer begagnat. Det kan även vara en bra idé att höra med vänner och familj om de har saker som inte används längre och kan gå i arv. Återanvändning är ju inte bara bra för ekonomin utan även för miljön.