Påfrestningar under graviditet

Att vara gravid har flera påfrestningar på kroppen som man kanske inte hade räknat med. Många har en bra graviditet och kommer undan med uppsvällda fötter och lite lynnigt humör. Medan andra har ett rejält problem med det mesta. Foglossning, trög mage, finnar och illamående är bara några av de jobbiga biverkningarna som kommer med att vara med barn.

Graviditeten är en magisk tid och alla blivande mammor och pappor är ofta i ett lyckligt skede med hög förväntan på framtiden. Det är en spännande tid och mycket är nytt när det första barnet är på väg. Varje graviditet är unik i sig och för de flesta så handlar det om tillfällighet hur dålig man faktiskt blir eller hur frisk till och med. Dessa biverkningar klagar de flesta gravida kvinnor om:

  • Ömma bröst, till den punkten att det handlar om att det blir olidligt smärtsamt om någon kommer åt en av misstag.
  • Illamående har beskrivits som ett stort problem i början av graviditeten. Oftast handlar det om att man är tom i magen och därför mår illa på morgonen, det kan då vara en bra idé att ha ett paket med kex bredvid sängen. Illamåendet brukar gå över efter ett par månader.
  • Foglossning är ett otroligt smärtsamt och jobbigt läge för den gravida. Här är det lederna runt bäckenet som rör sig när man är med barn och smärta uppstår.
  • Svårt att sova, efter ett tag är inte något läge speciellt skönt eller praktisk. Magen är tung och kan trycka på över bröstet vilket kan påverka andningen.
  • Nerver i kläm skapar smärtor i andra delar av kroppen, det kan vara skönt att gå och få en gravidmassage så att de värsta smärtorna kan behandlas. Man blir ofta stel i musklerna och nerver hamnar tyvärr i kläm.

Andra farligare symptom kan vara blodproppar, missfall, graviditetsdiabetes och järnbrist. Se till att ha en nära kontakt med din barnmorska. Följ en gravid kvinnas resa till förlossningen: