När spädbarnet får kolik

Som ny förälder finns det gott om saker att oroa sig för, är barnet friskt och vad är en korrekt temperatur, var inte den där hostningen lite rosslig ändå? Ja listan kan göras lång av frågor som småbarnsföräldrar ställer sig.

Oron är ständigt där och det är klart att det är jobbigt som förälder att inte veta hur man ska hantera en situation, helst inte om den är ny för er. Det mesta är lätt att låta doktorn konstatera att det inte är någon större fara, medan andra saker är lite knepigare. För det finns den där sjukdomen som kan göra vilken förälder som helst tokig, kolik!

bär på baby

Kolik är känt för att vara den sjukdom som de flesta föräldrar önskar att de kunde undvika. Det är kolik och just spädbarnskolik. Det är den sjukdomen som yttrar sig i att barnet skriker och skriker utan att något tröstar och tystar. Det är magen som är knölig och för en ny förälder är det svårt att veta vad man som förälder kan göra för att lugna sitt barn. Symptomen är även lite diffusa så det är inte alltid klart vad som gör att ditt barn gråter.

Tecken på att ditt barn har kolik

Spädbarnet skriker i flera timmar i sträck utan att sluta, oftast sker det på natten och då skriker barnet hela natten lång. Är barnet 3 månader så kan det vara kopplat till tremånaderskoliken. Varför det blir såhär vet man inte riktigt, flera faktorer kan spela in. Det som gör att barnet är otröstligt är att magen kan vara lite knölig och detta gör att de skriker. Oftast skriker de samma tid och ett kolikbarn har ofta ett mönster. Det man kan göra som förälder när man inser att barnet faktiskt har kolik är att utesluta mjölkprodukter från ko, ge magmassage och låta barnet ha mer lugn och ro runt omkring.