Vad ska du tänka på när ditt barn har ögoninflammation?

Ögoninflammation är en vanlig åkomma hos barn. Det går nästan alltid över av sig självt inom några dagar men för vissa kan det bli en svårare inflammations som kan behöva behandling. Barnet behöver inte må så dåligt när de är sjuka men det finns ändå vissa saker du bör tänka på som förälder.

Du kan märka att ditt barn har ögoninflammation genom att ögonvitan är röd och irriterad samt att ögat kan bli svullet och det rinner kladdig vätska. Ögat behöver tvättas ofta med mjukt bomull som är fuktat i ljummet vatten, det kan också vara en bra idé att byta örngott på kudden ofta. Ögoninflammation är smittsamt så låt även ditt barn ha en egen handduk i hemmet.

När är det okej att gå i förskolan?

barn dagisDet kan vara svårt som förälder att veta när ditt barn kan gå tillbaka till förskolan vid en ögoninflammation, vanligtvis råder man att det är okej att gå tillbaka när den kraftiga inflammationen har läkt och ögat inte längre är varigt.

”Barn som har röda och lite kladdiga ögon på morgonen, men inte under resten av dagen, behöver inte vara hemma om de mår bra i övrigt.” Säger SvD

Oftast behövs ingen behandling

Ögoninflammation går i de allra flesta fall över av sig själv och en behandling med antibiotika är helt onödig. Det är rekommenderat att avvakta med behandling för att använda antibiotika i onödan kan göra att en resistens utvecklas. Kontakta en nätdoktor om du är osäker och behöver råd om ditt barns ögoninflammation.