Lär ditt barn att cykla

Lär ditt barn att cykla

Det finns få saker som är lite kul som att fara fram på cykel och känna vinden i sitt hår. För barn är det troligtvis en lite extra speciell upplevelse, speciellt när barnet har lärt sig att cykla helt själv. Som förälder finns det mycket du kan göra för att hjälpa ditt barn att lära sig cykla och ta det här viktiga steget i livet. Som du säkerligen redan vet så ”har du en gång lärt dig att cykla så glömmer du det aldrig”!

Naturligtvis finns det även en stor lycka att som förälder se sitt barn cykla själv för första gången. Leendet tar upp hela ansiktet och du känner hur du spricker av stolthet. När du ska lära ditt barn att cykla är det viktigt att du först tänker på säkerheten och därefter på ditt barns behov. Alla barn är olika och att cykla kan vara svårare för vissa. Det finns även många olika sätt att lära sig cykla. Det finns inget som säger att ditt barn behöver lära sig på samma sätt som du gjorde när du var liten. Att lära sig cykla ska självklart vara roligt, så se därför till att du gör allt du kan för att ditt barn ska känna att det är kul!

cykelstyreVad behöver du?

Du som förälder behöver se till att det finns en del saker på plats när ditt barn ska lära sig att cykla. Naturligtvis är det viktigt att cykeln som ditt barn ska använda är säker och av god kvalitet. Det är mycket enklare att lära sig på en stabil cykel än en med skrangligt styre. Här nedan följer en lista på fler tillbehör som kan komma till hands.

  • Stödhjul som är enkla att skruva på och av
  • Kom ihåg att se till att ha ett cykellås så att barnets cykel inte blir stulen
  • Hjälm (köp aldrig begagnade hjälmar utan satsa på en ny)
  • Eventuellt en stödpinne som du som förälder kan hålla i

cykel på grusvägKom igång

Inget barn är den andra lik och därför är det viktigt att du utgår från ditt eget barn när ni ska sätta igång. Det bästa sättet är att ta det långsamt och först låta barnet rulla framåt med fötterna i marken. På så sätt får barnet möjlighet att känna på hur cykeln känns och hur man bör balansera kroppen för att inte falla. Här kan du även tipsa barnet om att springa lite, lyfta fötterna och testa att glida.

När ditt barn känner sig trygg kan ni gå in på lite knepigare delar. Det kan till exempel handla om att lära sig att styra cykeln, hur man använder sig av pedalerna och hur man ska bromsa. Ta det enklaste och mest grundläggande delarna först. Det finns ingen anledning att lära barnet att använda fem olika växlar innan barnet har lärt sig att svänga utan att tippa, eller hur? Här är det återigen viktigt att du tänker på att ni ska ha roligt. Om det känns för komplicerat för barnet finns det risk att barnet blir ledset eller helt enkelt tröttnar.