Skaffa juridisk hjälp vid separation

Skaffa juridisk hjälp vid separation

Att vara med om en separation är aldrig roligt. Som om inte de känslomässiga svårigheterna vore nog, ofta tillkommer dessutom bråk om materiella tillhörigheter. I det läget kan det vara en bra idé att få hjälp av en utomstående som är objektiv.

Har du hamnat i det olyckliga läget där en samborelation du varit en av parterna i sedan en tid tillbaka, nu håller på att ta slut? Är det bedrövligt och uppslitande? I sådana fall kan det vara en bra idé att kontakta en familjejurist Göteborg för att få hjälp med bodelning och andra juridiska frågor. Om det finns någon situation där det kan vara särskilt angeläget att ta hjälp av en jurist är det när det finns barn med i bilden. Barn har nämligen en förmåga att förvärra läget ordentligt och göra såren mellan två parter i ett uppbrott ännu djupare. Tyvärr med konsekvensen att barnet, som ju är helt oskyldigt, får lida för det.

Tvister när sambor separerar är inte ovanligt

Många tänker att det är först när ni är gifta som en separation leder till juridiska tvister. Så är dock inte fallet, även för samboförhållanden sker bodelningar vid separationer. Det spelar dessutom inte nödvändigtvis någon roll vem i relationen som betalat för vad. Om ni till exempel köpt en bostadsrätt ska den delas, även om det bara var en av er som betalade för den.

Det går att vara ute i god tid

Många jurister menar att det bästa är att skriva ett samboavtal tidigt i relationen. Arne Ohlson som jobbar på Länsförsäkringar säger till Aftonbladet att det bästa är att ni kommer överens om hur en eventuell bodelning ska se ut när ni fortfarande gillar varandra. Det kan förstås kännas trist att fundera över sådana saker när ni är nykära, men det är väldigt klokt.

  • Det är bostad och bohag som införskaffats gemensamt som räknas till bodelningen när sambos separerar.
  • Det kan vara en bra idé att skriva ett så kallat ”samboavtal” när ni flyttar tillsammans, för att undvika bråk vid en eventuell separation.
  • Samboavtalet kan stipulera regler för vad som gäller exempelvis för delningen av en gemensam bostad.