Skaffa säkerhetsdörr

Att skaffa en säkerhetsdörr till din bostad kan vara det bästa du kan göra i syfte att skydda hemmet både mot inre och yttre hot. Det blir inte bara svårare för obehöriga att ta sig in i bostaden, det blir också tuffare exempelvis för småbarn att ta sig ut utan din kännedom. Läs om detta och fler goda anledningar till att installera en säkerhetsdörr.

Att skaffa en säkerhetsdörr kan fylla flera syften. Det största skälet är förstås att det blir svårare för eventuella inbrottstjuvar att bryta sig in i ditt hem, men det finns flera skäl. En säkerhetsdörr är också bra för dig som har barn eftersom de har svårare för att öppna dem än vanliga dörrar. Du kan i och med det vila tryggt i att ditt barn inte kommer ut ur bostaden utan din vetskap. Men det finns som sagt också andra fördelar med att skaffa säkerhetsdörr.

Skydd mot inbrott, brand och annat

inbrottYtterligare skäl till varför det är en bra idé att installera en säkerhetsdörr hittar du i definitionen av av säkerhetsdörrar. Boverket har upprättat en lista med krav som en dörr måste uppfylla för att den ska kunna klassas som en säkerhetsdörr. Förutom att låset måste vara tuffare än i vanliga dörrar måste en säkerhetsdörr också uppfylla kravet att den ska kunna motstå brand i minst 30 minuter. Om du installerar en säkerhetsdörr kan du dessutom räkna med att stänga ute ljud i högre utsträckning än med en vanlig dörr. Kraven stipulerar nämligen också att säkerhetsdörrar måste vara ljuddämpande. Att installera en säkerhetsdörr kan förstås kosta en slant, det är dock ett arbete som ger rätt till rotavdrag.

Tillval till säkerhetsdörrar

En säkerhetsdörr går att få med många olika tillvalsprodukter. Bland de populäraste är den så kallade ”dörrspärren”, en produkt som fyller samma funktion som dörrkedjan. Med en dörrspärr kan du med andra ord öppna dörren på glänt utan att den som står utanför dörren kan ta sig in i bostaden. Bland de mer exklusiva tillbehören finns elektroniska tittögon. Du ser då den som står utanför dörren på en display som kan sättas på en höjd så att också barn kan se vem som står utanför. Så kallade ”säkerhetsbrevlådor” är en typ av brevinkast som gör det omöjligt att slänga in exempelvis smällare genom brevinkastet, också det är en av de just nu mest populära tillvalen.

Saker du kan göra utöver att skaffa säkerhetsdörr

barn dörrAtt skaffa säkerhetsdörr är det första steget mot att freda din bostad mot inbrott, för att höja säkerheten ytterligare är det en bra idé att komplettera med ett inbrottslarm. Aftonbladet tipsade i en artikel om några grundläggande knep för att skydda mot inbrott:

  • Håll alltid ytterdörren låst, till och med när du själv befinner dig i hemmet.
  • Se till att dina lås håller hög kvalitet, gärna håller alla dörrar samma klass som en säkerhetsdörr.
  • Varsko dina grannar om det är så att du ska resa bort. Fixa någon som kan ta hand om din post.
  • Ordna belysning runt huset, gärna sådan som aktiveras av rörelser i trädgården.