Fira pappa – mer än en gång om året

Det må vara långt kvar till fars dag men det finns trots det många anledningar att fira sin pappa, om inte annat med lite vardagslyx och uppskattning. Det finns många sätt att visa hur mycket man tycker om någon och det behöver inte vara så knepigt och krångligt som man tror.

far dotter barn bebis manFör några dagar sedan publicerade Expressen en artikel där Caitlyn Jenner firades under amerikanska Father’s Day i slående vit klänning, kärleksfullt omgärdad av sin stora brokiga familj. Traditionell eller inte kan man inte bli annat än glad av att se bilderna på en far som är så älskad och uppskattad för just sin egen skull. Pappor är för många precis lika viktiga som mammor. För vissa mer och för andra mindre. Det som man ibland kanske glömmer är att visa uppskattning till sin pappa, eller att man inte riktigt vet hur man ska visa gå tillväga. Sen behöver det ju inte vara just farsdag för att pappor ska få en rejäl dos kärlek och uppmärksamhet, även om det är då man kommer ihåg att visa omtänksamhet och intresse.

Nyligen vann fotografen Johan Bävman ett av världens största fotopriser för sina porträtt av föräldralediga, svenska pappor. I DN rapporteras om utställningen som heter ”Swedish dads”, tidningen konstaterar att fotografierna fångar situationer där pappor utför sysslor som klassiskt har varit del av en mammas ansvar att bära. Oavsett om ens pappa har varit föräldraledig eller inte (det är trots allt en nyare trend) kan det kännas bra att visa sitt gillande och ge något tillbaka för allt det som ens pappa har ställt upp med genom åren.

Allt för min pappa

barn leksakståg pappaI Helsinborgs Dagblad frågade man runt hur folk faktiskt firar fars dag, den enda utmärkta dagen på året då papporna regelrätt får uppskattning och en beskärd del kärlek. Vissa bjuder på frukost på sängen, andra spelar golf och en del tar med blommor, trisslotter eller en liten present. Det visar sig att många är sätten att fira och hylla, vissa firar större och andra mindre. Det som går som en röd tråd i artikeln är hur uppskattat det tycks vara från pappornas håll att bli firade.

Hursomhelst är det bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan visa sin pappa både kärlek och uppskattning. En present till pappa är fin oavsett vad det är, men det finns en del tips och råd att tillgå om man tycker det är svårt att få inspiration. Det man bör ha med sig är att varje pappa är en unik individ och att om man tänker riktigt noga så vet man nog innerst inne vad han tycker mest om och uppskattar.  Sen gillar nog de flesta pappor godis, favorittidningen, en ny slips eller bara en go kram.

Fler tips på fars dag-presenter finns på den svenska versionen av YLE, här presenteras en lista med lite okonventionella men roliga fars dags-pyssel för pappor runt om i Sverige:

  • Skäggpynt – för den skäggiga pappan
  • Alternativa gratulationskort – för alla
  • Rita på mugg – för alla
  • Trofé av mjukisdjur – för jägaren
  • Pillerlyktor – för myspappan
  • Designsaxar – för designpappan

För mer inspiration eller bara en stor och härlig kärleksboost är det värt att titta in dessa bilder på nyheter24 från Instagram, här ser man hur faderskap kan se ut när det är som allra finast.