Gravidförsäkring – Vad är det och vem behöver en?

Gravidförsäkring – Vad är det och vem behöver en?

När man väntar tillökning i familjen är det naturligt att tillsammans med stor förväntan känna en viss oro. Detta oavsett om det är ens första barn eller om man har fött tidigare.

gravidFör att kunna känna sig tryggare finns det möjlighet att teckna en så kallad gravidförsäkring. Till skillnad från många andra typer av försäkringar behöver inte en gravidförsäkring kosta något. Sålunda bör alla gravida mödrar teckna en eller flera gravidförsäkringar. I fall man behöver det extra skydd som en försäkring med premie ger är ett beslut man måste fatta själv.

En bra gravidförsäkring gör att man kan planera för ett nytt steg i livet utan att behöva oroa sig för de problem och komplikationer som kan uppstå.

Gratis gravidförsäkring

En typisk gratis gravidförsäkring innehåller skydd för om barnet eller modern skulle avlida under graviditeten och för många komplikationer och skador som kan uppstå för moder eller barn under graviditeten, dessutom kan försäkringen gälla barnets för barnet de första månaderna efter födseln. Utöver detta finns det skillnader mellan de olika bolagen vad som erbjuds. Det är viktigt att kontrollera exakt vad försäkringen innefattar och om den går att kombinera med andra bolags försäkringar.

Gratis gravidförsäkringar erbjuds av Folksam, Gjensidige, IF, Länsförsäkringar, Moderna och Trygg Hansa.

Utökad Gravidförsäkring

En utökad försäkring kan kosta någonstans mella 1000-1500 kronor. De täcker givetvis allt som en gratisförsäkring från samma bolag gör. Utöver detta kan den utökade försäkringen ge skydd för svåra skador och diagnoser barnet kan få som till exempel CP-skador, Downs syndrom och mycket annat. Exakt vad det extra skyddet ger kan skilja sig från bolag till bolag så det är viktigt att man läser på om det är något specifikt man vill få skydd för

När Tecknas Gravidförsäkring?

En gravidförsäkring bör man teckna så snabbt man kan efter att man fått besked om graviditeten då försäkringen inte täcker händelser som skett innan teckningen. Försäkringen börjar sedan gälla efter en specifik vecka i graviditeten. Är man osäker på om man behöver en utökad försäkring kan man teckna en gratisförsäkring och sedan utöka den vid ett senare tillfälle med samma begränsning att det utökade skyddet ej gäller för händelser som skett innan utökningen tecknas.