Köpa bil som barnfamilj

Börjar det bli dags att hitta en säker och bra familjebil? Läs vidare för att få tips som underlättar letandet!

Att köpa bil innebär ofta en stor investering och att dessutom hitta det rätta fordonet att passa familjen kan vara en lurig uppgift. Det är knappast så att det är svårt att få tag på bilar, utan problemet handlar snarare om att kunna välja rätt i det stora sortiment som finns på marknaden. Alla är inte tillräckligt bilintresserade för att känna till alla märken och modeller som finns att välja bland. Det här gör att uppgiften kan kännas övermäktig när familjen växer och det är dags för en ny bil. Tänk på att det viktigaste är att bilen ska kännas säker och för att en bil ska anses vara säker behöver den också vara utrustad med däck av bra kvalitet. Utslitna däck kan vara förödande vid exempelvis vattenplaning, så det gäller att dels ha däck med tillräckligt mönsterdjup och dels en variant som håller en hög kvalitet, som Continental däck med flera. Men det är såklart inte allt, här är några ledord att följa i jakten på den perfekta familjebilen:

  • Säker
  • Rymlig
  • Bekväm

Säkerheten framför allt

Det många oroar sig för vid köp av en bil som ska användas till transport av hela familjen är om bilen är tillräckligt säker. Med andra ord måste det vara ett fordon som håller måttet vad gäller krocksäkerhet. De flesta moderna bilar håller hög klass säkerhetsmässigt och för att ta reda på vad som gäller för en speciell bilmodell går det att hitta info hos Euro NCAP, en organisation som jobbar just med klassificering av krocksäkerhet hos bilar.

Plats för hela familjen

Eftersom det handlar om en familjebil är det förstås viktigt att alla får plats, inklusive bagage och annat som ska fraktas. Vad som är tillräckligt är förstås upp till var och en och beror mycket på hur många ni är i er familj. Till att börja med är en kombibil att föredra i alla lägen, eftersom det är svårt att frakta skrymmande föremål i en vanlig sedanmodell.

Några bilmodeller att kika extra på är exempelvis Skoda-modellerna Octavia och Superb, som är prisvärda och klassledande vad gäller utrymmen i både kupé och bagageutrymme. Den som föredrar en begagnad bil för att komma ned lite i pris kan undersöka den populära Volvo-modellen V70, som är en bekväm långfärdsvagn.