Istället för babybonanza på Facebook

Om du är småbarnsförälder och innehavare av en smartphone kan vi nästan sätta vår högra hand på att den är fylld av bilder på dina små. Bilder på de små liven när de sover, när de äter, när de leker, när de spyr och när de kryper.  Ja, småbarnsåren är antagligen den period i barnens liv då vi tar som flest foton av dem.

Just smartphonens intåg i våra liv har gjort att vi tar ännu fler bilder och filmar ännu fler videor av de små eftersom det är så enkelt. En del föredrar förstås att använda en lite bättre kamera för att kunna ta fina porträtt av barnen som de kan skicka till mor- och farföräldrar, men det utesluter inte att man tar massa foton i tid och otid med sin mobiltelefon. Hur många Instagram- och Facebooksidor är inte fyllda av bilder på bebisar och småbarn i alla möjliga och omöjliga situationer? Småbarnsföräldrar tycker sannerligen om att både ta bilder på sina barn och sedan visa upp dem för allmänheten.

Det råder dock lite delade meningar kring om det verkligen är en bra idé att lägga upp bilder på sina barn på olika sociala medier. Såhär uttryckte sig en kvinna i en krönika i Helsingborgs Dagblad:

”Den blåbärskladdiga treåring som pappa facebookar kanske måste leva med bilden även som 14-åring – hur det ser ut om tio år vet vi inte. Var finns bilderna då? Kommer de att vara lika skämmiga som albumen eller kommer det att vara så naturligt att alla finns sökbara sedan BB att det inte alls är pinsamt? Jag vet inte. Men jag vill låta personen på bilderna bestämma, som när jag lägger upp bilder på vänner. Därför kommer jag att vara försiktig med att lägga upp bilder på mitt barn.”

Ett bättre alternativ

Vad man skulle kunna göra istället för att antingen sprida bilder på sina barn på Facebook och liknande, eller bara låta bilderna bli liggande i en mapp på datorn, är att göra en fotobok hos http://fotoklok.se. Det blir ett kärt, bestående minne och fungerar dessutom utmärkt som present åt någon i familjen eller släkten!