Vad man kan vänta sig när man väntar barn!

2012 kom filmen What to expect – when you´re expecting med Cameron Diaz i huvudrollen ut och var en renodlad komedi i amerikansk anda som försökte beskriva just hur det är eller kan vara när man väntar sin första småtting. Nog för att filmen var väldigt underhållande men den var dock långt ifrån sanningen!

Många som får det där lilla plusset eller extra sträcket på stickan blir först överväldigade av glädje men allt eftersom minuterna passerar går det sakat upp för den gravida att denna har absolut ingen aning om vad som nu väntar. Därför kan det vara bra att veta några små saker som sker under en graviditet och hur detta påverkar den gravida kvinnans inre, yttre och psyke. Men något som man inte kan veta helt säkert, om man inte ser efter med en ultraljudsundersökning, är vilket kön ens baby kommer att få. Dock är det vissa som menar att det finns vissa ting eller beteenden hos den gravida kvinnan som kan avslöja babyns kön innan ett ultraljud är möjligt.

Vad kan man vänta sig?

  • Illamående – är ett tecken på att hormonnivåerna i kroppen ändras och brukar komma cirka en månad in i graviditeten och hålla i sig i ungefär tre månader.
  • Värk – kommer ifrån att kroppen vänjer sig vid att en baby ska få plats i livmodern och därför kan det kännas som att man har växtvärksliknande smärtor.
  • Svullna fötter – kommer ofta en fram emot slutet av en graviditet och beror oftast på att man bär på barnet och att man lagt på sig extra vikt för att kunna ge sin baby ordentligt med näring. Men om fötterna börjar samla på sig mycket vätska och svullna upp är det bäst att kontakta sin läkare eller barnmorska.
  • Huden tänjs – för att kroppen ska kunna hålla ett barn måste huden växa i takt med att barnet växer. Denna överflödiga hud som blir kvar efter graviditeten kan återgå till sin ursprungliga elasticitet om man börjar träna direkt efter graviditetens slut.
  • Humörsvängningar – nui är det återigen hormonerna som spökar. De olika nivåskillnaderna i hormonet i kroppen påverkar ens humör och därför kan en gravid kvinna vara extra känslig och känslosam under de första månaderna.