Alla som har upplevt det magiska i att bli förälder kan nog skriva under på att barn är den största gåvan vi får i det här livet. Att se det lilla nyfödda livet man skapat och sedan få följa det i sin utveckling genom hela livet är helt fantastiskt. Självklart är föräldraskapet inte alltid en dans på rosor men nästan alla föräldrar skulle nog säga att det är värt allt, oavsett hur många gånger det lilla barnet vaknar per natt eller hur trotsig och kaxig den är när den kommer upp i tonåren. På den här sidan kommer vi fokusera på livet med små barn i familjen.

Liten pojke i morgonrockFöräldraledigheten

Som nybliven förälder, eller åtminstone nybliven mamma, är det vanligt att man är ledig i ungefär ett år. Som pappa är man garanterad tre månaders föräldraledighet men de två parterna bestämmer själva hur de vill dela upp ledigheten. Vill man dela rakt av så är det självklart möjligt för mamman och pappan att ta till exempel ett halvår var och sedan spara resten till senare. Oavsett hur man väljer att dela upp ledigheten mellan sig så är det vanligast att barnet är hemma i cirka ett och ett halvt år innan det är dags att börja på dagis. Självklart beror detta också på när barnet är född och hur det ser ut med dagisplats i området och så vidare.

Små tips som underlättar

Även då man som föräldraledig har mycket ledig tid så är det så otroligt mycket fokus på barnet att många har svårt att hitta tid till träning, shopping etcetera. Att gå ut ur hemmet för att fika, träffa vänner, promenera etcetera är självklart något alla behöver för att må bra. Däremot är saker som shopping lite tuffare att göra med ett litet barn och en stor barnvagn. Ett tips är därför att ta sig ut på enklare äventyr med barnvagnen och sedan sköta den mesta shoppingen via nätet för att slippa trängas i butiker och köer med barnvagnen och sedan dessutom släpa på massa tunga påsar. Vad gäller matlagning och handling av mat kan ett tips vara att prova på matkassetjänsten där ni istället för hem färdigpackade och planerade matkassar med färska råvaror och tillhörande recept. Ni behöver alltså varken fundera över maten eller handla den. Bara vänta på veckans leverans och sedan laga den nyttiga och goda maten i lugn och ro.